szűrőhálózat

A Semmelweis Egyetemmel közös program keretében folyamatosan szem előtt vagyunk, különböző vizsgálatokon ügyelnek az egészségünkre.

Semmelweis Szemészeti Szűrés

Szemfenék vizsgálat

A diabétesz szemszövődményei

Magyarországi átlag szerint naponta három ember veszíti el a látását a diabéteszes retinopátia miatt. Mindez megelőzhető volna a rendszeres, évenkénti szemfenéki szűréssel.
Hazánkban a keresőkorú lakosság vezető vaksági oka a diabéteszes retinopátia. Évente ezer cukorbeteg vakul meg a szemfenék diabétesz okozta elváltozása miatt. A diabéteszesek 4,5 százaléka vak Magyarországon, ez a nyugat-európai átlag háromszorosa. A cukorbetegség előfordulása pedig világszerte növekszik, egyre több embert, és - ami még aggasztóbb - egyre fiatalabb korosztályt veszélyeztet a 2-es típusú diabétesz.

Kinek javasolt a szemfenéki szűrés?

Javasoljuk valamelyik szűrőpont felkeresését mindenkinek 30 év felett, mert a folyamatos  szűrés az egyik legjobb és legkényelmesebb megoldás a betegségek korai felfedezésére, emellett egy teljes értékű leletet is kap a szemfenék állapotáról.

A funduskamera előnyei

Szemfenéki vizsgálat gyorsan, fájdalommentesen, várólista és pupillatágítás nélkül. Ismerje meg a funduskamerás szemészeti szűrés előnyeit.

A funduskamerás vizsgálat lényege, hogy a szembogár tágítása nélkül valósul meg, így mentesítjük a pácienseket a pupilla tágítás kellemetlen folyamata alól. A kamera egy elsötétített helységben, az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen. Az elkészült fényképeket a Semmelweis Egyetemen értékelik ki nemzetközileg képzett szakemberek klinikai orvosok felügyelete alatt.

Mindez pedig beutaló és több hónapos várólista nélkül valósul meg, a páciensnek mindössze annyi a dolga, hogy felkeresse a legközelebbi optikát, ahol funduskamerás vizsgálatot végeznek.

Országos szűrőhálózat

Semmelweis Orvostudományi Egyetem

A szakmai hátteret az egyetem biztosítja

Az elkészült szemfenék-képet digitálisan rögzítik és interneten keresztül, a szigorú adatvédelmi szempontoknak megfelelõ szoftverrel továbbítják a Semmelweis Orvostudományi Egyetem szemészeti klinikájához egy központi adatbázisba, ahol az egyetem szakemberei írják meg a szakvéleményt a beteg állapotáról.

A képeket 10 évig megõrzik, rendszeres kontroll esetén a digitálisan tárolt képek összehasonlíthatók, az elváltozásokon keresztül a betegség folyamata nyomon követhetõ. Kiemelésre méltó, hogy a digitális fundus fotón rendkívül jó felbontású kép jelenik meg, amellyel olyan apró részletek, elváltozások is megtekinthetõk, nagyíthatók, tárolhatók, továbbíthatók, amik hagyományos módon nem.

Az elvégzett vizsgálat alapján megállapítható a szemészeti vagy belgyógyászati kezelés szükségessége.

Országos szűrőhálózat egyetemi háttérrel

Az országos lefedettségű szűrőhálózat a szemészeti klinika és a Semmelweis Kft. összefogásával jött létre, céljuk a szigorú szakmai biztonság mellett az volt, hogy a betegek különösebb várakozás nélkül, rendszeresen vehessenek részt szűrővizsgálatokon.

Megjelenés

Optikaként legyen Ön is a Semmelweis Egyetem hivatalos szűrőpartnere!
Keressen minket a részletekért!